MIKULÁŠ A MALÉ DĚTI

 

Mikuláš ztratil plášť... užijte si tento krásný svátek doma s dětmi, Vydejte se na mikulášskou procházku, upečte perníčky a společně tvořte!

 

Svátek svatého Mikuláše je pro děti rozporuplný. Na jedné straně se těší na dárek či malou sladkost, na straně druhé se bojí čertů, kteří spolu s Mikulášem chodí na obchůzku. Ať už tuto adventní družinu pouštíte k sobě domů, necháváte ponožku na dveřích nebo slavíte s dětmi zcela jinak, my vám přinášíme pár nápadů od nás, jak si tento svátek s dětmi užít. Třeba vás inspirujeme.

MIKULÁŠSKÉ POSTAVY

jednoduché a rychlé

U nás doma vyrábíme nejrůznější postavy Mikuláše, čerta i anděla už od listopadu. Malujeme, vybarvujeme a letos jsme vyrobili jednoduché postavičky z papírových ruliček. Není na tom nic těžkého, ruličky od toaletního papíru polepte barevným papírem, přidejte očka, vousy z vaty a korálky místo nosu. Můžete si s nimi pak klidně zahrát i divadlo.

Pokud vám doma nějaký materiál k tvoření chybí, mrknětě na eshop.

 

 
srdce-razitko
 
 
srdce-razitko

Mikulášské pískování

už jste zkoušeli pískovat?

Letos jsem se rozhodla s dětmi během adventu tvořit – zastavit se, sednout si společně, a hezky v klidu v té kouzelné atmosféře světýlek a vůně jehličí vytvořit něco společně. Vyzkoušeli jsme pískování, a zcela nás pohltilo. Sedíme společně, střídáme se v sypání barev, třpytek,…zpíváme si u toho, povídáme…a nakonec nám ještě vznikne moc hezký obrázek, který si během adventu vystavíme. Pokud pískování neznáte, opravdu doporučuji – jednoduché a velmi efektní!

Sady, písky i velký výběr motivů najdete tady.

 

 
srdce-razitko
 
 
srdce-razitko

mikulášská stezka

vzhůru na procházku!

Na stezky od HraváMeli chodíme moc rádi, projdeme se přírodou, otestujeme děti v jejich znalostech, společně se zasmějeme, splníme úkoly a vždy je to pro ně zážitek. Letos už máme mikulášskou stezku připravenou, nezbývá než počkat, až se začátkem prosince vydáme i ven. Snad nám k tomu i nasněží, aby byla ta správná atmosféra.

Určitě doporučuji, třeba i jako dárek do adventního kalendáře – překvapení v podobě venkovní bojovky, kde na konci může čekat opravdový dárek od Mikuláše 😉

Tip: Jo a stezka obsahuje i tvoření, takže pak můžete společně ještě i doma vyrábět.

Tuto krásnou stezku najdete zde.

 
srdce-razitko
 
 
srdce-razitko

mikulášská punčocha

zapojte do tvoření i děti

U nás doma zatím mikulášská družina nechodí, proto vždy večer věšíme ponožku na kliku u dveří a ráno se děti běží podívat, jestli byly hodné a Mikuláš jim tam nechal odměnu J Pokud máte tradici stejnou jako my, zkuste si s dětmi vyrobit vlastní ponožku – z kusu látky ušijte ponožku a pomalujte fixami na textil, ozdobte razítky apod. Uvidíte, jakou radost budou děti mít, až ve své ponožce ráno najdou překvapení!

Vánoční razítka najdete tady.

 

 
srdce-razitko
 
 
srdce-razitko

vyrobte si vlastního anděla

jak na to?

Narazila jsem na krásnou sadu, díky které můžete velmi jednoduše vyrobit kouzelného anděla. Vše potřebné máte v krabičce a andělíček vám může zdobit pokojík od Mikuláše až do Vánoc!

Tuto super sadu můžete koupit tady.

 
srdce-razitko

upečte společně perníčky

milujete taky tu kořeněnou vůni?

Děti mají pečení perníčků všeobecně moc rády, upečte letos cukroví pro Mikuláše i pro sebe spolu s nimi. S vánočními a zimními vykrajovátky vám to půjde opravdu snadno, navíc, už pak ani nemusíte zdobit! A děti mohou vyrajovátka klidně dostat i jako dárek od Mikuláše – ony z nich budou ít radost, a vy spolu s nimi upečete ještě krásné vánoční cukroví 😉

Ta nejpohádkovější vykrajovátka kupíte jen tady.

 
srdce-razitko
 
 
srdce-razitko

A co dát dětem do nadílky?

Já osobně dávám před sladkostmi přednost tvoření a hrám, takže u nás to budou třeba aktivity z Jakou barvu mají Vánoce, tvořivé sady a nová knížka 😉

Tak si Mikulášské svátky užijte společně a ať se vám krásně hraje a tvoří!

 
srdce-razitko
 
 
srdce-razitko

Autorka článku

Kristýna

kreativní maminka